Gå til indhold

Mød Jesper

“Patienterne får mere privatliv på hospitalet og kan komme hurtigere hjem”

Jesper gør en forskel for patienterne på Nyt Hospital Nordsjællands fælles akutmodtagelse.

Ledende overlæge Jesper Juul Larsen arbejder i detaljen med at skabe de bedste rammer for patienterne på Nyt Hospital Nordsjællands kommende fælles akutmodtagelse. 90 nye enestuer giver mere privatliv, mens diagnostik og behandling direkte i akutafdelingen betyder, at patienterne kan komme meget hurtige hjem.

- Før i tiden fik patienterne en hospitalsskjorte på, og så skete der noget i morgen og patienterne blev som hovedregel indlagt. De nuværende hospitalers modtagelser er således i sin tid bygget med henblik på transit til videre indlæggelse. Med den nye fælles akutmodtagelse på Nyt Hospital Nordsjælland kommer vi til at udskrive langt størstedelen af patienterne direkte fra akutafdelingen inden for det første døgn. Det bliver muligt, fordi byggeriet er designet til stille en konkret diagnose og behandle på stedet i akutmodtagelsen. Vi bygger det nye hospital, så der er diagnostik helt fremme i døren.

 

 

- Der kommer en 70-årig ind med åndenød og hoste. Vi tager en blodprøve og får hurtigt svar på, om der er infektion, blodmangel eller væsketab. Så tager vi CT-scanning og røntgen for at se, om der noget graverende galt. Det var en lungebetændelse og han bliver udskrevet med antibiotika i eget hjem og fulgt op med kommunen og i et af regionens sundhedshuse. Det kan man kun, hvis man kan få en konkret diagnose tidligt i forløbet. Det stiller store krav til fagligheden i front.

- Patienter er lige som alle andre. De gider ikke vente til i morgen. De vil vide, hvad de fejler, og langt de fleste vil allerhelst hurtigt hjem igen, hvis det er sundhedsmæssigt forsvarligt.

 

 

- Alle der har været på et hospital ved, at man ser ret ufed ud i hospitalstøj og uglet hår. Nyt Hospital Nordsjællands kommende fælles akutmodtagelses nye enestuer har eget toilet, seng og en stol at sidde i. Det gør en stor forskel for værdigheden. Det er meget bedre for patienterne end at sidde 6 -10 timer bag et blåt forhæng og have fortrolige samtaler med en læge i utidssvarende omgivelser – ofte uden megen privatsfære.

Min drøm for den nye fælles akutmodtagelse …

… er at vi kan give patienterne bedre rammer og behandling. Den hurtigere diagnose kan gøre forskel på liv og død, hvis det fx er en blodprop i hjernen. Men det er lige så vigtigt med vores nye enestuer, som giver ro og vinder på værdigheden. Det har betydning, at man kan hvile og slappe af.

Fem facts om den nye fælles akutmodtagelse:

  1. 90 enestuer giver patienter og medarbejdere ro og diskretion til samtaler.
  2. Udredning og meget behandling foregår på stedet, så man ikke først skal til anden afdeling.
  3. Bygningen er gearet til, at over 70 procent af alle akutte patienter kan udskrives i løbet af de første 48 timer.
  4. Man kan være akutpatient helt op til to døgn med egen enestue.
  5. Bedre og mere strømlinede forløb for patienterne.